ARONIA MELANOCARPA
Črnoplodna aronija
Aronija je za naju božji dar. Tako pametno in preprosto rastlino enostavno moraš imeti rad.
O RASTLINI
Aronija izvira iz vzhoda Severne Amerike, v zadnjih desetletjih je vse bolj priljubljena v Evropi. Gojili so jo že stari Indijanci. Grm zraste od 1 do 3 metre visoko, po želji ga lahko oblikujemo tudi v manjše drevo. Uporabljamo jo kot sadno grmičevje ali okrasno rastlino, lahko pa tudi kot živo mejo. Aprila in maja bujno zacveti v belih cvetovih, ki se združujejo v socvetje. Plodovi dozorijo od sredine avgusta do začetka septembra. Zelo je odporna na mraz, ogroža jo samo pozeba v času cvetenja. Zaradi te svoje lastnosti, jo veliko sadijo v Rusiji, na Finskem, Švedskem, Poljskem in v Avstriji. Sama rastlina je odporna na sušo, škodljivce, onesnaženje in bolezni. Rastlina vsebuje naravne rastlinske "antibiotike", imenovane FITONCIDI. To so organske spojine s katerimi se brani pred plesnimi, glljivami, bakterijami, virusi in insekti. Zato si ljudje z njenim uživanjem posledično lahko izboljšamo svoje zdravje.
KAJ VSEBUJE ARONIJA
Aronija je zakladnica antioksidantov in ima velik spekter vitaminov C, E, B1, B2, B3, B6. Vsebuje makro in mikro elemente, železo, betakaroten, kalij, kalcij, mangan, jod, fosfor, bor, molibden in folno kislino.
POMOČ ARONIJE K IZBOLJŠANJU ZDRAVSTVENEGA STANJA
Aronija ima največjo ORAC vrednost (OXYGEN RADICAL ABSORPION CAPACITY), to pomeni največjo zmožnost absorpcije prostih radikalov. 100 g plodov vsebuje 16062 qmd. Priporočljiv dnevni vnos je 1670 enot dnevno. Če poenostavimo:
- sveži sok: od 0,3 do 0,5 ml na dan,
- sveži plodovi: od 10 do 30 jagodk na dan.
PREDELAVA ARONIJE
Iz zrelih plodov aronije se stiska 100% sok, pridobiva sirup in marmelada. V primeru sušenja za čaj, lahko poleg zmletih plodov, uporabimo tudi liste in cvetove. Zelo priljubljena je v slaščičarstvu in kuhinji, kot dodajanje jagod raznim pecivom, sok pa kot naravno barvilo. Lahko se shranjuje v zamrzovalnih omarah, pri čemer se delovanje vitamina C okrepi. Plodovi so izredni, saj pri odtaljevanju obdržijo prvotno formo svežega ploda.
ZDEJ PA REČ'TE, DA NI ČUDODELNA!
ZA NAJU JE MAGIČNA.
Črnoplodna aronija
Aronija je za naju božji dar. Tako pametno in preprosto rastlino enostavno moraš imeti rad.
O RASTLINI
Aronija izvira iz vzhoda Severne Amerike, v zadnjih desetletjih je vse bolj priljubljena v Evropi. Gojili so jo že stari Indijanci. Grm zraste od 1 do 3 metre visoko, po želji ga lahko oblikujemo tudi v manjše drevo. Uporabljamo jo kot sadno grmičevje ali okrasno rastlino, lahko pa tudi kot živo mejo. Aprila in maja bujno zacveti v belih cvetovih, ki se združujejo v socvetje. Plodovi dozorijo od sredine avgusta do začetka septembra. Zelo je odporna na mraz, ogroža jo samo pozeba v času cvetenja. Zaradi te svoje lastnosti, jo veliko sadijo v Rusiji, na Finskem, Švedskem, Poljskem in v Avstriji. Sama rastlina je odporna na sušo, škodljivce, onesnaženje in bolezni. Rastlina vsebuje naravne rastlinske "antibiotike", imenovane FITONCIDI. To so organske spojine s katerimi se brani pred plesnimi, glljivami, bakterijami, virusi in insekti. Zato si ljudje z njenim uživanjem posledično lahko izboljšamo svoje zdravje.
KAJ VSEBUJE ARONIJA
Aronija je zakladnica antioksidantov in ima velik spekter vitaminov C, E, B1, B2, B3, B6. Vsebuje makro in mikro elemente, železo, betakaroten, kalij, kalcij, mangan, jod, fosfor, bor, molibden in folno kislino.
POMOČ ARONIJE K IZBOLJŠANJU ZDRAVSTVENEGA STANJA
- razstruplja in čisti organizem (jetra)
- poživlja ter izboljšuje spomin in koncentracijo (alzhaimerjeva bolezen in demenca)
- izboljšuje krvni pretok (upočasni razvoj arteroskleroze)
- poviša raven železa v krvi (slabokrvnost)
- deluje antikarcinogeno (rakava obolenja)
- uravnava nivo sladkorja v krvi (sladkorna bolezen)
- krepi organizem (postoperativni procesi)
- upočasnjuje staranje kože in ji poveča elastičnost
- izboljšuje vid, ščiti pred UV žarki
- pomaga pri glavobolu in migreni
Aronija ima največjo ORAC vrednost (OXYGEN RADICAL ABSORPION CAPACITY), to pomeni največjo zmožnost absorpcije prostih radikalov. 100 g plodov vsebuje 16062 qmd. Priporočljiv dnevni vnos je 1670 enot dnevno. Če poenostavimo:
- sveži sok: od 0,3 do 0,5 ml na dan,
- sveži plodovi: od 10 do 30 jagodk na dan.
PREDELAVA ARONIJE
Iz zrelih plodov aronije se stiska 100% sok, pridobiva sirup in marmelada. V primeru sušenja za čaj, lahko poleg zmletih plodov, uporabimo tudi liste in cvetove. Zelo priljubljena je v slaščičarstvu in kuhinji, kot dodajanje jagod raznim pecivom, sok pa kot naravno barvilo. Lahko se shranjuje v zamrzovalnih omarah, pri čemer se delovanje vitamina C okrepi. Plodovi so izredni, saj pri odtaljevanju obdržijo prvotno formo svežega ploda.
ZDEJ PA REČ'TE, DA NI ČUDODELNA!
ZA NAJU JE MAGIČNA.